Zlatý Michal Martikán na olympe najlepšieho singistu 12-ročnej éry

12.08.2008 Celý región

Peking 12. augusta (TASR) - Atlanta´96 zlato, Sydney striebro, Atény striebro, Peking zlato, bilancia, s ktorou sa v deň veľkého finále Michala Martikána nemohol v Pekingu pochváliť žiaden zo slalomárov.
Michal Martikán zvíťazil suverénne, s náskokom takmer dvoch sekúnd na Brita Florenceho a opäť ukázal fazónu dokonale spoľahlivého zberateľa tých najvzácnejších kovov na vrcholných podujatiach.
Pocity víťaza sa ťažko vykresľujú, aj Michal Martikán kvetnatosťou šetril. "Je to určite super pocit, po Aténach si však pre istotu počkám, kým mi zlatú medailu zavesia až na stupňoch, " povedal tesne po dopádlovaní zdanlivo opatrne, no s úsmevom, pretože už vedel, že mu žiaden rozhodca cestu k zlatu nepretne. "Teraz mám super pocity, opäť sa mi niečo veľké, zlaté podarilo. "
Semifinálová jazda nebola ideálna, s pár chybičkami, ktoré videl Michal Martikán takto: "Hneď na začiatku, keď sa mi voda pred štvrtou bránkou zmenila, som šiel dosť tesne, vyhodilo ma do tyčky a musel som tlačiť na pádlo, aby som stratu zmazal. Niečo sa mi podarilo, no dokonalé to nebolo. Ak však všetky plusy a negatívy zrátam, tak mi vychádza, že to bolo rýchle, s časmi, ktoré mi stačili na zlato. "
O druhej jazde, finálovej: "Myslím si, že sa mi lepšie darilo, no na niektorých úsekoch aj horšie, boli to dosť podobné jazdy, s drobnými chybičkami, nie však veľkými, podstatnými. "
Pred finálovou jazdou si žiaden film Michal Martikán nepremietal. "Na úplný relax som nemohol myslieť, bolo to o sústredení, opäť som si vybavoval celú trať a jednotlivé úseky, ako ich pôjdem. Aj rozpádlovať sa bolo dôležité, poriadne rozcvičiť, aby ma nič nezaskočilo. Tesne pred cieľom na vlásenke číslo 19 som ťukol, v tej chvíli nebol čas na nejaké premýšľanie, len som sa usiloval čo najskôr dôjsť do cieľa. "
V cieli sa Michal Martikán okázalo neradoval, viacmenej z opatrnosti, no tréneri nad ním zdvíhali od eufórie ruky a navzájom si gratulovali. "Tie Atény ma strašili, eufóriu som si dovolil v Aténach a šťastie mi to vtedy asi neprinieslo, preto o pravých víťazných pocitoch hovoriť nemožno. Opakujem, až neskôr, na stupni víťazov, tam sa budem cítiť už inak. Gesto radosti ma čaká neskôr. "
Pohľady na tabuľu s priebežnými výsledkami si ušetril, len jediný raz na ňu zazrel. "To bolo všetko, registroval som iba čas Davida Florenca, ktorý bol vtedy na prvom mieste. "
Trať s 21 bránkami považoval Michal Martikán za ľahšiu. "Dosť to bolo jednoduché, pretože možnosti sú tu široké, núka sa postaviť naozaj oveľa náročnejšie kombinácie. Aj na jednoduchšej trati však musíte riešiť nástrahy, preto sa na ňu vôbec sťažovať nemôžem, najmä preto, že mi priniesla radosť zo zlata. "
Michal Martikán po dvoch zlatých jeho večného súpera Francúza Tonyho Estangueta, ktorý ani nepostúpil z 9. miesta do finále, opäť zasadol na slalomársky olymp. V štatistike olympiád, na ktorých štartoval, dosiahol niečo neobvyklé, čo dosiaľ nikto, dve zlaté a dve strieborné medaily, a tak si právom vyslúžil titul singlového fenoména. "

Finále - C1, finálové výsledky:
1. Michal Martikán (SR) 176,65 (4)
2. David Florence (V. Brit. ) 178,61 (2)
3. Robin Bell (Aus. ) 180,59 (2)
4. Ander Elosegui (Šp. ) 182,12 (4)
5. Stanislav Ježek (ČR) 182,29 (4)
6. Benn Fraker (USA) 183,14 (0)
7. Christos Tsakmakis (Gr. ) 186,67 (6)
8. Krzystof Bieryt (Poľ. ) 200,21 (2)

Nepostúpili do finále:
9. Tony Estanguet (Fr. ) 93,92 (2)
10. Alexander Lipatov (Rus. ) 94,16 (2)
11. Li-ming Feng (Čína) 94,64 (2)
12. Jan Benzien (Nem. ) 95,15 (2).
 

Vyberte región